Články v tištěné podobě

BAZAAR - květen 2000

Ideální proporce: Nekonečný boj?

Náš svět je dietami přímo posedlý. Pro některé ženy jsou věčné dietní kúry prakticky životní náplní a úspěchem je každé odbourané kilo. Za vrchol drzosti potom považují situaci, kdy si jejich vyrýsovaný protějšek, atlet s tisícovkou odběhaných kilometrů v nohách, stoupne před zrcadlo a utrousí: "Mám moc tlustý stehna, musím zhubnout." Co vy byste za ty pevné, vytvarované nohy dala!
Touhou většiny žen, pro které není zdravý způsob stravování běžný, je zhubnout co nejvíc a co nejrychleji. Vyzkoušejí každou módní dietu, každý prostředek slibující to, co chtějí slyšet. Tedy okamžité hubnutí bez velké námahy a přičinění. Ovšem dieta založená na extrémně malém množství jídla, spojená až s hladověním, nebo program, kdy je z jídelníčku nekompromisně vyloučeno všechno kromě zeleniny a jen některých druhů ovoce, není řešením. V prvním případě nemůžete nedostatek jídla dlouho vydržet a v druhém případě se vám nepestrý jídelníček brzy začne zajídat. V obou případech zaznamenáte ze začátku několikakilogramový úbytek a možná si ani neuvědomíte, že se z vašeho organismu vyloučila pouze voda. Po nějaké době to zabalíte, vypleníte ledničku, vaše původní váha bude zpátky a možná si zaděláte na nějaké to kilo navíc. Co s tím, když na zázračnou pilulku lidstvo zatím stále čeká?

Naučte se správně jíst
Klíčem k trvalé kontrole vaší váhy je naučit se sestavovat jídelníček s dobře vyváženou stravou, která vašemu tělu dodá vhodné množství energie a hlavně všechny důležité živiny. Pokud v práci především sedíte, nejste schopna si najít čas na cvičení a máte genetické dispozice k ukládání tuku, jste trochu v nevýhodě. Rozhodně se neinspirujte typicky českou buchtovou a bůčkovou kuchyní vaší maminky nebo babičky. Jak říká MUDr. Taťána Staňková z Centra pro poruchy metabolismu a výživy, ukládání tukových zásob mají na svědomí právě genetické vlivy, sedavý způsob zaměstnání, národní kuchyně a v horším případě zdravotní problémy. Sladkosti by pro vás měly být výjimečným svátkem, maso si vybírejte jen libové a drůbež jezte bez kůže. Naučte se jíst více ryb a luštěnin. Mléčné výrobky v obchodě vybírejte podle množství tuku v sušině - samozřejmě vždy s nejnižším údajem. Kupujte a jezte hodně čerstvého ovoce a zeleniny. Pokud vás syrová zelenina nadýmá, připravte si ji v páře. Vyhnete se spotřebě tuku a nepřipravíte se o vitaminy a minerály, kvůli kterým je zelenina tak důležitá. Navzdory rozšířenému názoru se po škrobové skupině jídel, jako jsou rýže, brambory nebo těstoviny, netloustne. Neobsahují více kalorií než libové maso a jsou méně kalorické než tuky. Ovšem jen v případě, že například těstoviny na vašem talíři budou bezvaječné a nehodláte je bohatě zalévat smetanovou nebo sýrovou omáčkou. Podle MUDr. Staňkové je důležité dostatečně přijímat kvalitní bílkoviny, cukr a tuky snížit, ale ne je úplně vyloučit z jídelníčku. Nezapomeňte na vlákniny rozpustné ve vodě, které nabobtnají, omezí pocit hladu a sníží vstřebávání cukrů i tuků. Nepostradatelnost pitného režimu snad už ani není třeba zdůrazňovat. Takže: minimálně 2,5 - 3 litry tekutin denně, nejlépe neslazené vody bez bublinek.

Dietní hazardéři
Není radno se bezhlavě pouštět do všeho a k tomu ještě ani pořádně neznat svůj zdravotní stav. Některé druhy zaručených diet vám mohou pořádně ublížit. Jestliže je vaše nadváha skutečně veliká a vy jste odhodlaná rapidně zhubnout, odtučňujte se raději pod lékařským dohledem. "Ne všechny diety jsou opravdu vhodné," říká MUDr. Staňková. "Například vajíčková a šlehačková mohou výrazně zvýšit hladinu cholesterolu v krvi, tukožroutská polévka neobsahuje dostatek bílkovin, a proto ubývá nejen tuk, ale i svalová hmota. Při držení vinné diety jsou játra pří hubnutí zatížena a ještě je přetěžujeme konzumací alkoholu." Za jediný dietologický prostředek raději nepovažujte ani módní dělenou stravu. Ta by měla být pouze součástí dietních programů. Odborník na výživu a fitness Mgr. Radek Němec uvádí, že pří redukci hmotnosti musí tělo logicky přijímat nižší množství energie. Pokud je dodávána v oddělené stravě, rychleji se štěpí a člověk potom zaručeně začne trpět hladem. Vhodně volená a kombinovaná strava není mezi rostlinkou a zvířátkem, ale mezi cukrem, tukem a bílkovinou, tedy nutriční hodnotou potraviny. Nehledejme tedy inspiraci v době kamenné, kdy člověk lovil mamuty, a když právě žádný do pasti nepadl, vystačil si s rostlinnou stravou v podobě kořínků. Od té doby se morfologie těla a především fyziologie trávicího traktu podstatně změnila.

Dejte si míň a vydejte víc
Mgr. Radek Němec z Dietologického centra vidí rychlou a efektivní cestu k lepší postavě v kombinaci individuálně sestaveného jídelníčku a pohybu. "Při sestavení programu musím znát životní styl člověka a typ jeho povolání, výšku, hmotnost (současnou i požadovanou), problémové partie, stravovací návyky. Je nutné brát v potaz i eventuální metabolické poruchy, užívání hormonálních medikamentů," říká Mgr. Němec. Program, který předepisuje, se skládá z vyváženého jídelníčku a doporučeného cvičení, které je zaměřeno na problémové partie, na jejich zeštíhlení a zpevnění. Dieta vás zbaví přebytečných kilogramů a zároveň se vypořádáte s jo-jo efektem i celulitidou. Podle statistik každá druhá žena vyzkouší dietu. Troufla bych si tvrdit, že každá žena nějakou tu dietu někdy zkusila. A většina z vás vám řekne, že největším nepřítelem diet je slabá vůle. Kolikrát jste si už řekla: Tak zítra začínám... nebo začnu v pondělí, nebo od začátku měsíce? Chcete hubnout? Tak začněte hned teď!

Martina Švecová