Články v tištěné podobě

Český golfista - duben 2000

Základní principy rovnováhy ve výživě

Při jdete-li někdy do společnosti, dobře si všímejte lidí kolem sebe. Zpozorujete, že jsou většinou štíhlí, bez dvojité brady, a že jejich tělo se zdá být pevné. Co je příčinou obrovského rozdílu mezi nimi a jejich méně čipernými společníky?
Nejpravděpodobnější vysvětlení spočívá v tom, že aktivní lidé jsou ve stavu téměř dokonalé tělesné a duševní rovnováhy. Řada z nich pravidelně sportuje, nepřepínají však své síly a dopřávají si dostatek spánku. Díky aktivně vedenému způsobu života si poradí i ve stresových situacích.
Žádné solidní dílo nelze stavět bez náležité pozornosti věnované základům, na nichž má stát. Základem, na kterém stojí vaše tělesné a duševní zdraví, je výživa. Praxe a zkušenosti ukázaly osm základních principů, které umožňují dosáhnout žádoucí rovnováhu ve výživě. Jsou to nutriční poměr, objemový poměr, časové optimum pro pohybovou aktivitu, zdravý strach z obezity, energetická vyváženost, rozumný a vědecky podložený vzorec pro ideální hmotnost, rozumný a vědecky podložený vzorec pro určení množství energie a pozitivní režim stravování. První z nich objasníme v tomto čísle, zbylé v následujících pokračováních.

NUTRIČNÍ POMĚR
V Dietologickém centru každému doporučuji rozložit si svůj denní energetický příjem tak, aby 50% energie pocházelo z polysacharidů, 20 % z bílkovinných zdrojů a 30 % z tuků. Nutno poznamenat, že každý z nás je individuální a má jiný nutriční poměr. K obecné představě však tento poměr dostačuje, neboť zahrnuje většinu běžné populace. Slouží k udržení vysoké úrovně životní energie. Není-li naše výživa správně vyrovnána a nejsou-li jouly v ní obsažené ve správném nutričním rozložení, budou naše zásoby energie malé. V důsledku toho na nás může při práci a při styku s lidmi působit únava. Především je třeba dbát na padesátiprocentní příjem energie z polysacharidů. Poskytují nám nejúčinnější a nejrychleji využitelnou energii. Obsahují vitamíny, minerální látky a vlákninu potřebnou k dobrému trávení. Mají také velký obsah vody, která kromě jiného v kombinaci s vlákninou způsobuje, že se včas dostaví pocit plného žaludku, takže se nepřejíme. Do polysacharidů patří syrové ovoce a zelenina, fazole, hrách, čočka, brambory, kukuřice, těstoviny, pečivo z celozrnné mouky a obilninové poživatiny, jako jsou ovesné vločky, tmavá rýže a otruby. Bílkovinné zdroje vstupují do hry až po vyčerpání zásob z polysacharidů. Jsou tedy pomalejším zdrojem energie, ale tělo je potřebuje k výstavbě svého aparátu. Mezi poživatiny bohaté na bílkoviny patří ryby, maso, sýry, mléko a mléčné výrobky a vejce. Doporučuji se zaměřit na ryby ze slaných a brakických vod (ne sladkovodní), z masa suchozemských živočichů potom na bílé maso (drůbež, králík) a zvěřinu. Z červených mas uvedu jen libové hovězí.
Tuky by, v našem stravovacím režimu měly byt zastoupeny asi 30 %. Bohužel naše strava obsahuje běžně kolem 40 až 65% tuků. To způsobuje mnoho závažných potíží. Tuky jsou příčinou častějšího výskytu rakoviny tlustého střeva, prsní žlázy, prostaty, vaječníků a konečníku. Nesčetné pokusy ukázaly, že snížení obsahu tuků na 20 až 10% zpomalilo nebo zastavilo rakovinové bujení. Nejjistější způsob omezení tuků je vyřazení smažených jídel, omáček, masových šťáv, másla, slaniny, párků, sladkých zákusků, margarínu, majonéz aj. Nutno poznamenat, že větší nebezpečí skýtají tuky z živočišných zdrojů než tuky rostlinné. To nás však neopravňuje k nadměrné konzumaci rostlinných tuků, které jsou obsaženy např. v rostlinném oleji, ořeších, semenech a salátových zálivkách.
Při sestavování jídelníčku rozdělujeme poživatiny do šesti skupin, seřazených podle priority použití: 1. ovoce, 2. zelenina, 3. maso a poživatiny nahrazující maso, 4. obilninové poživatiny a pečivo, 5. mléko a mléčné výrobky, 6. tuky. Při tomto nutričním rozložení je minimální energetická hodnota diety určené k redukci u žen 4200 Id (1000 kcal), u mužů 5040 Id (1200 kcal).

Mgr. Radek Němec je dietolog a poradce v životosprávě a tělovýchově. Ve svém Dietologickém centru v Jindřichově Hradci sestavuje individuální redukční, kondiční a posilovači programy. Mají téměř stoprocentní účinnost. Jsou určeny pro muže i ženy, a to jak k hubnutí, tak k nabrání svalové hmoty. K jejich sestavení je potřeba uvést: věk, výšku, současnou hmotnost a požadovanou hmotnost, problémové partie, zaměstnání, stravovací návyky, obvod zápěstí, metabolické poruchy, způsob cvičení, tepovou frekvenci v klidu a po zátěži a také v průběhu uklidňování během jedné, dvou a tří minut. Tyto údaje můžete zaslat včetně svého telefonního čísla na adresu:

Mgr. Radek Němec, Dietologické centrum
Schwaigrova 572/11
377 01 Jindřichův Hradec

tel.: 0331-364336, 0602-395797